Mengapa Perlu Ambil Medical Card Sekarang??…..

Mengapa SEKARANG??

Salam dan Selamat Pagi semua…Hari yang ke-20 kita berpuasa dan tinggal beberapa hari lagi semua umat islam seluruh dunia akan meraikan sambutan hari kemenangan iaitu Hari Raya Aidil Fitri..Alhamdulillah sepanjang bulan Ramadhan tahun ini, semua yang dirancang berjalan dengan lancar..Syukur..

Hari ini saya nak share sedikit info pasal kenapa perlu amik medical sekarang???  Tanggungjawab saya untuk berkongsi serta memberitahu anda semua apa yang saya rasa perlu dan harus..Saya lihat masih ramai lagi antara kita merasakan Medical Card ni tak penting, mungkin sebab masih bekerja di syarikat/jabatan yang ada menawarkan manfaat medical kepada staffnya.  Tapi….persoalannya….sampai bila company nak tanggung and berapa banyak company nak tanggung?..

1. Kalau kena penyakit kritikal dan memerlukan rawatan berterusan? Dan kita pulak asyik MC sahaja. Seminggu 4 hari MC, kemudian kerja sehari, MC lagi 4 hari.

Jadi, kalau jadi kes mcm ni berapa lama company boleh tanggung kita?  Company nak simpan lagi ke orang-orang yang dah sakit kritikal atau penyakit yang menyebabkan kita asyik MC sahaja?  Kalau kita sebagai Director company, kalau ada pekerja kita mcm ni, berapa lama company kita boleh tanggung dia and bayar gaji dia sedangkan dia asyik MC sahaja, kemudian kerja dia tak siap. Sampai company terpaksa hire orang lain, dah kena bayar 2 orang punya gaji utk satu kerja. Kalau kita jadi pemilik syarikat, apa tindakan kita?  Masih nak simpan lagi orang yang asyik MC sahaja?  So, mcm mana?…

Sebagai pekerja pulak, dah sakit teruk dan company dah nak bg surat berhenti kerja sebab masalah kesihatan, masa tu baru nak apply medical card?  Untung le kalau dapat..Kalau x dapat??
2. Minyak naik, kita boleh elakkan beban minyak naik dengan naik motorsikal atau naik kenderaan awam. Barang naik? Pun kita boleh kurangkan atau pilih barangan yang kurang naik. Toll naik? Kita boleh elak juga, ikut jalan yang toll free.

Tapi, pernahkah kita terfikir, bahawa ‘PERSARAAN’ kita daripada bekerja akan tetap sampai. Dijamin akan sampai (kalau panjang umur). Adakah kita berfikir yang umur kita takkan mencecah 55 tahun dan masa tu kita terpaksa bersara atau kalau nak sambung pun secara contract. Itu pun kalau khidmat kita bebetul diperlukan. Kalau khidmat kita tidak diperlukan disebabkan tenaga muda yang lebih productive dan gaji lebih rendah menggantikan tempat kita, kita tidak dapat mengelak untuk BERSARA.  Jadi, masa tu baru nak amik medical card?  Kalau sihat, ok, kalau dah sakit?  Mcm kes no 1 di atas lah jadinya. Pihak Insurans/Takaful pulak akan menetapkan pelbagai syarat. Medical Check up la. Kena loading la. Exclusion la dan sebagainya.

Selama sihat tak pernah buat medical check up, sekali umur 55, konon2 nak cari medical card…kena medical check up. Sekali habis medical check up baru tahu kita ada mcm2 penyakit. Hypertension, masalah kardiovaskular, kencing manis tinggi dan lain2 lagi, semuanya akan dikesan. Masa tu baru nak ambik?….rasa2nya, harga medical card masa tu sama ke dengan masa sekarang?

Ingat 5 perkara sebelum datang 5 perkara, “MUDA SEBELUM TUA, SIHAT SEBELUM SAKIT, LAPANG SEBELUM SEMPIT, KAYA SEBELUM MISKIN dan HIDUP SEBELUM MATI”

Ok, ini pulak muka depan The Star 27/05/2007.  Muka depan rakan2 sekalian..bukan muka tengah atau muka belakang. Rasa-rasanya lah, kalau keluar depan paper, penting ke tak penting..atau sensasi atau tidak sensasi. Cuba tengok, kadar Inflasi bagi Medical setahun 15%. Maknanya kalau kita lambat beli medical card, tahun depan, harga medical dah jadi 15%extra.  Sebab tu anda disarankan kena ambik sekarang.  So, cuba fahamkan, apa yang The Star ni cuba terangkan kepada kita semua.


Tambah sikit lagi, kalau sebelum ni saya ada beritahu, minyak naik, barang akan naik, minyak turun, barang tak turun. Sekarang minyak dah turun, tapi, barang tetap naik, termasuklah cost rawatan dan medical insurance. Jadi…jangan berlengah-lengah lagi..
Luangkan masa utk bertanya..bukan untuk orang lain tetapi untuk diri dan keluarga anda sendiri.

 

Zulhafizan Jamel  | Penasihat Kewangan & Insurans Anda..

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: