Anggaran kos pembedahan general hospital swasta di Malaysia???

Post kali ini berkaitan kos pembedahan. Jangan takut ok..ini hanya info yang kita semua perlu tahu..Jom kita lihat anggaran kos pembedahan general di salah sebuah hospital swasta di Malaysia.

GENERAL SURGERY
Non – complication Appendisectomy :
(a) Laparoscopic 4500.00 – 7000.00
(b) Open 3000.00 – 4500.00
Breast Lump 2000.00 – 4000.00
Laparoscopic Cholecystectomy 9000.00 – 10000.00
Hermorrhoidectomy 7000.00 – 10000.00
Herniaraphy 5000.00 – 7000.00
Thryoidectomy 4500.00 – 5500.00
Mastectomy 5000.00 – 6000.00
Colonoscopy 1300.00
Gastroscopy 600.00
Sekaran kita tahu, dengan melihat daripada kos pembedahan di atas , anda dan saya perlu/kena ada sekurang-kurangnya, atleast, RM 10,000 dalam bank akaun anda untuk kecemasan.
Kenapa kita perlu nak bayar cash kalau kita boleh ambil medical card dengan prudential dengan minimum RM 100 sebulan. Kalau nak dikira kurang dari RM5.00  je sehari.  Teh o ais dua gelas lagi mahal dari medical card. 
Macam biasa, anda mesti akan cakap “xpa, government hospital ada, baya seringgit sahaja…”.  Pergi bedah dulu lepas tu baru kita tengok berapa ringgit kita kena bayar yer.  Kalau korang sakit macam nak gila, perlu buat pembedahan cepat, sanggup ke nak tunggu sampai 6 bulan ke setahun untuk tunggu giliran pembedahan ? Mesti tak sanggupkan !!
Penghujung ceritanya, terpaksa lah pegi keluarkan duit ASB kasi habis semua, untuk bayar bil hospital… Tugas saya sebagai seorang Perancang Kewangan dan juga Perunding Insurans Bertauliah (lebih glamer – ejen insurans) adalah untuk beri kesedaran tentang kepentingan medical card, tak kisah anda beli dengan siapa pun yang pentingnya, anda ada kad perubatan berkenaan.  Pastikan anda dan keluarga anda di insured secukupnya supaya tak menyesal di kemudian hari.
Tak susah pun nak bertanya..email je..or sms je 0168584305..pasti akan saya layan..
Zulhafizan Bin Jamel
PAMB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: