Biasiswa Untuk Anak Seawal Kelahirannya..

Perkara ini sudah menjadi perkara biasa.  Saya yakin ramai yang dah tahu, bila anak besar, nak masuk Universiti, mak dan ayah perlu menyediakan fund atau dana yang cukup untuk menampung segala macam kos pembelajaran anak-anak di pusat pengajian tinggi.

Persoalannya, kenapa masih ramai lagi yang masih tak nampak perkara ini?

 

Saya ingin berkongsi, apa signifikannya atau kelebihan/kebaikan kita sediakan biasiswa untuk anak kita lebih awal.

1- Ramai orang menganggap, kerajaan memberi bantuan pelajaran kepada student2 yang skor dalam matapelajaran masing2. Tapi hakikatnya, adakah semua pelajar yang cemerlang dalam peperiksaan mereka, boleh terus melayakkan untuk mendapat bantuan pinjaman pelajaran? Tidak kurang juga yang beranggapan bahawa anak mereka boleh mendapatkan bantuan biasiswa daripada JPA, MARA dan sebagainya apabila nak masuk ke Universiti satu masa nanti. Tapi, hakikatnya adalah pinjaman pelajaran PTPTN yang dikenakan interest 4%.

Akibatnya, habis saja belajar, pelajar dah terbeban dengan bayaran balik pinjaman pelajaran yang dikenakan interest (4%)….kalau loan tanpa interest boleh lah tahan lagi. Ini siap kena interest.

Di sini saya ingin kongsikan keratan akhbar, simple tapi cukup dalam mesej yang ingin disampaikan.

Sumber : The Star Education : Sunday 24 May 2009

Berdasarkan gambar di atas, kita boleh melihat, betapa ketat syarat2 untuk mendapatkan biasiswa khususnya JPA? Bukan setakat perlu cemerlang dalam bidang academic dan Ko-kurikulum sahaja, latar belakang sosio ekonomi pun di ambil kira, kemudian perlu menjalani interview terlebih dahulu, dan akhirnya baru tahu layak atau tak layak.

Dalam paper, ada beberapa orang complaint, anak mereka dapat score dalam exam UPSR, PMR, SPM dan STPM, tapi tak dapat biasiswa, akhirnya tak jadi nak sambung belajar ke universiti. Bukankah itu satu penganiayaan kepada anak kita sendiri.

Berdasarkan pengalaman saya, ada yang menyatakan..”Saya tak mampu untuk membuat simpanan pendidikan untuk anak saya….” . Tapi ditangan masih ada puntung rokok yang disedut. Bayangkan, ada ayah yang mampu untuk membeli rokok yang harga sekotak hampir RM 10. Tetapi tak mampu untuk simpankan duit untuk anak belajar.Kalau sehari RM 10 untuk sekotak rokok, sebulan, 30 hari dah RM 300. Bayangkan, 300 sebulan….untuk rokok mampu, untuk anak belajar tak mampu….akhirnya bila anak dapat masuk Universiti, baru kelam kabut nak cari duit untuk bayar yuran dan sebagainya. Kalau tak dapat, sanggup meminjam dan rasa2nya siapa yang akan beri pinjam?…Jangan harap pertolongan dari orang lain, kalau kita sendiri tak nak tolong diri kita.

 

Cuba lihat carta ini …..

Kes -1 : Duit ada, dan anak boleh belajar…so, OK lah. Sebab boleh teruskan pelajaran, dan ada fund untuk belajar.

Kes -2 : Duit ada, tapi anak tak boleh nak belajar, atau tak nak belajar…pun OK…sebab, anak pun tak nak belajar….duit boleh suruh dia buat business atau suruh dia buat apa yang dia minat…(yang bermanfaat, bukan yang tak bermanfaat pulak)

Kes -3: Duit tak de nak hantar anak masuk Universiti, Anak pulak tak bleh nak belajar and tak nak belajar…so, OK jugak. Alang2 duit pun dah tak de, anak pun tak nak belajar…tak payah pening2 kepala.

Kes -4 : Haaaa…yang ini, kena tengok bebetul. Duit tak de, tapi anak boleh belajar dan nak belajar. Cuba renungkan sekejap, sekiranya ia terjadi kepada anak kita, apakah perasaan kita masa itu.?..dan apakah perasaan dia masa itu. Bila melihat dia layak untuk melanjutkan pelajaran ke Universiti, tapi terpaksa melupakan hasrat tersebut disebabkan tak mampu dari segi kewangan.

Memang betul, sekarang nie banyak tawaran dari PTPTN..tapi, kalau kita lihat…bantuan PTPTN tersebut pada saya lebih kepada nak buat duit. Sebabnya, kenapa perlu dikenakan interest sehingga 4% . Dah sama macam loan dengan bank pulak. Kenapa sampai jadi macam tu…?

 

Kalaulah anda diberi pilihan sekarang untuk menyimpan bagi tujuan anak anda…adakah anda memilih untuk bertindak, atau masih dengan tunggu dan lihat?

Ingat, aset manusia yang paling berharga tetapi selalu disia-siakan oleh manusia sendiri adalah MASA. Masa terus berlalu…..kalau anda tidak bertindak..maknanya anda terkebelakang. Sebab masa terus berjalan ke hadapan tanpa menunggu kita.

Fikir-fikirkan lah….

Sebenarnya, selain dari insurance atau takaful dijadikan sebagai method untuk menyimpan duit bagi tujuan pelajaran anak2….ada beberapa cara lain seperti membeli aset (e.g sebiji rumah untuk seorang anak, membuat pelaburan perniagaan dan sebagainya). Pun begitu, insurance merupakan teknik paling asas untuk menyediakan plan pendidikan untuk anak.

Sekiranya anda berminat nak tahu cara lain selain dari education plan yang ditawarkan oleh syarikat insurans atau takaful, bolehlah berhubung dengan saya di 016-8584305. Insyallah, kita boleh bincang dan saya akan share apa yang saya tahu dan apa yang saya dah buat, untuk kebaikan bersama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: