KENAPA WANITA PERLU ADA INSURANS SENDIRI??

Semakin hari semakin sibuk..Begitulah kehidupan seharian kita.  Kali ini, artikel yang ditulis ini ditujukan khas kepada para wanita diluar sana, temasuklah yang sedang membaca artikel ini, khususnya untuk orang yang dah berkahwin dan umumnya untuk semua wanita (samada sudah berkahwin atau belum)…Cuba baca cerita ini dulu…

Apa yang dikongsikan disini adalah kisah benar dan bukannya rekaan.  Jauh sekali niat nak menakut-nakutkan, tapi hakikatnya….itulah yang berlaku pada zaman sekarang..Mungkin ada yang nampak dan mungkin juga ada yang terlepas pandang.
Saya juga seorang lelaki dan saya juga punyai seorang isteri.  Kisah-kisah begini bila saya terbaca, terdengar, terlihat, saya takut dan mudah-mudahan saya tidak jadi seperti lelaki/suami dalam kes berkenaan.

Cuba cik-cik dan puan-puan bayangkan keadaan ini…bagaimanakah persediaan kita. Kalau berlaku juga kepada kita, dari segi emosi, tiada siapa yang dapat membantu. Akan tetapi, dari segi kewangan, ada caranya untuk orang lain bantu.

Saya ingin kaitkan kisah ini dengan KENAPA WANITA AMAT MEMERLUKAN PERLINDUNGAN INSURANS/TAKAFUL.. contohnya dari segi:-

1- Pampasan lumpuh (sama ada disebabkan penyakit / kemalangan) dan pampasan penyakit kritikal.

Kenapa saya tak sebut pasal pampasan kematian?..sebab rata2 kalau wanita amik perlindungan takaful, tak nak amik manfaat kematian banyak2 sebab “Takut suami guna duit pampasan tersebut untuk kahwin lain”.…jadi, saya ingin tekankan pulak, kalau lumpuh (total permanent disability)…bagaimana?…siapa yang lebih perlukan duit sebenarnya?..diri kita atau suami?…

Jadi, sekiranya ada persediaan kita dari segi kewangan, sekurang-kurangnya sebahagian masalah dapat kita selesaikan…berapa amount yang diperlukan?, bergantung kepada keperluan dan kemampuan masing2…(kalau nak tahu lebih lanjut, boleh hubungi saya : 016-8584305 (Zulhafizan Jamel), saya boleh ajar macam mana nak menentukan berapa amount yang patut kita amik).

Lihat sekali lagi kisah di atas, wanita yang sakit berkenaan pergi ulang alik ke hospital menaiki bas. Dan pada masa yang sama, terpaksa ambil cuti selama 9 bulan.  Kira nasib baik majikan boleh bagi cuti dengan gaji jalan.

Tapi, biasanya, kalau cuti sampai 9 bulan (kerja swasta), berapa lama agaknya majikan nak bayar gaji kita penuh?..anda boleh fikir sendiri.  Nasihat saya, jangan hanya nak bergantung kepada orang sahaja.  Kalau majikan beri kita cuti dan bergaji, Alhamdulillah, tapi kita perlu fikirkan keadaan yang paling teruk, kalau majikan tak berikan gaji?..bagaimana?…sebab tu, kita perlu rancangan kewangan kita sendiri.

Jadi, kalau kita ada perlindungan insurans/takaful yang ada manfaat yang saya sebutkan di atas tadi, kita mungkin menghadapi cabaran nak ke hospital (siapa yang nak hantar atau ambil)…tapi sekurang2nya kalau anda ada “RM”, Insyallah ramai yang sanggup bantu. Kalau takde “RM” itu yang kita akan rasa begitu perit nak mengharungi masalah seorang diri.

 

2- Medical Card (sumber kewangan untuk tanggung kos rawatan kita).

Siapa tak pernah dengar dan tak tahu adanya benda ni? Yang ini pula sangat penting…Sebab apa?…nak dapatkan rawatan memerlukan kos. Boleh pergi ke Hospital Kerajaan (mungkin rawatan dapat percuma), tapi, kalau kita dah biasa dengan keselesaan semasa kita sihat (nak2 pulak yang kerja executive atau management)kita nak kena kena beratur seawal pagi untuk mendapatkan rawatan, dan apa yang sedih kadang2, kita dah datang, Doktor pulak ada emergency case dan kita perlu datang pada masa yang lain.

Jadi,kalau kita ada medical card, kita boleh pilih kat mana kita nak buat rawatan. 

Pilih Doktor mana yang kita prefer untuk rawat kita.

Kemudian, kita tak perlu habiskan duit simpanan kita untuk membiayai kos rawatan, dan ianya boleh digunakan utk tujuan lain (perbelanjaan harian kita dan sebagainya)..

Sebab kalau kena seperti di atas, dah sakit, suami pulak tinggalkan kita, siapa yang nak tanggung perbelanjaan harian kita?…perbelanjaan harian kita tak boleh claim daripada manfaat medical….dan kalau kita sakit dan perlukan rawatan, adakah kita dapat diskaun kalau kita beli barang keperluan harian?..atau dapat percuma disebabkan kita sakit?…kalau ada, bertuah le kita…tapi hakikatnya?….anda semua boleh fikir bukan?

Setakat ini saya belum tunjukkan lagi contoh-contoh claims daripada mereka yang dah dapatkan insurans dariapada saya.  Dan jangan pulak nak tunggu saya tunjukkan semua itu baru nak percaya.

Akhir sekali, saya amat mengharapkan anda dapat memahami apa yang saya cuba sampaikan terutamanya kaum wanita, makcik2, akak-akak, saudari-saudari, adik2 perempuan sekalian. Kalau anda tak berkemampuan, usahalah sesuatu untuk mendapatkan perlindungan kewangan (insurans/takaful) untuk anda sendiri….sebabnya, kalau betul-betul berlaku, siapa yang akan menderita sebenarnya?…anda boleh bayangkan sendiri.

Fahami betul-betul mesej yang ingin disampaikan pada keratan akhbar di atas…

Kalau anda ingin tahu mengenai plan PRUlink one atau PRUlady daripada Prudential, anda boleh hubungi saya di 016-8584305 (Zulhafizan Jamel) atau email : zulhafizan079@prupartner.com.my .  Kalau anda nak cari product yang sama seperti yang saya beritahu tadi tetapi dari syarikat lain…anda boleh cari agent2 yang berkenaan.

Anda yang menyimpan, anda yang akan mendapat manfaat. Kami sebagai agent, sebagai penasihat dan pemudahcara sahaja.

Sekian..

Zulhafizan Jamel.

Penasihat Insurans dan Rakan Insurans Anda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: